kris_web

Kristoffer Gildenlöw – bassist  / zanger

Kristoffer Gildenlöw is Breaking the Chains!

Multi-instrumentalist Kristoffer Gildenlöw is niet alleen de oprichter van het Breaking the Chains project en de stichting, hij zal ook als muzikant een aandeel hebben in het album. Als bassist heeft hij de top 10 beste prog-bassisten ter wereld bereikt! Het bekendst is Kristoffer geworden van zijn tijd in de band Pain of Salvation, waar hij 11 jaar in gespeeld heeft.

Na zijn verhuizing van Zweden naar Nederland is Kristoffer vooral actief geweest als sessiemuzikant. Hij heeft tot op heden aan meer dan 35 releases meegewerkt, waarvan 5 albums zelfs de top 100 meest invloedrijke prog-albums aller tijden gehaald hebben. Maar Kristoffer speelt niet alleen bas, hij is ook actief als gitarist, toetsenist, zanger en componist. Dit heeft hij meer dan waar gemaakt op zijn twee soloalbums, ‘Rust’ en ‘The Rain’. Met deze mooie, ingetogen albums heeft hij zichzelf gedistantieerd van zijn prog-imago.

Momenteel werkt Kristoffer aan zijn derde soloalbum, en heeft hij daarnaast de bas ingespeeld voor het nieuwe For All We Know album dat binnenkort uitkomt.

Breaking the Chains is niet het eerste project dat Kristoffer voor een goed doel doet. Eerder, in 2015, heeft hij de single ‘Pass the Torch’ uitgebracht ten bate van de David Sheldrick Wildlife Trust, een stichting die zich inzet voor het redden van baby-olifantjes.

Waarom ben jij het Breaking the Chains project begonnen?
Een paar jaar geleden zag ik op social media een video over ‘Bikers Against Child Abuse’ (B.A.C.A.). Ik vond het contrast van ruige bikers die mishandelde en misbruikte kinderen helpen en bijstaan, en de manier waarop zij dat doen erg mooi. Minder bureaucratie en meer focussen op het kind en wat het kind nodig heeft. Bikers, een groep mensen die in het algemeen gezien worden als criminelen en lo-lifes, die hier de reddende engelen zijn en helpen op een manier waarop niemand anders dat zou kunnen.

Maar het werd voor mij pas werkelijkheid toen ik leden van de Nederlandse divisie van B.A.C.A. ontmoette. Het gesprek met deze mensen was zo inspirerend, en tegelijkertijd werd het mij pijnlijk duidelijk. Ik heb al eerder goede doelen gesteund door middel van muziek. Het combineren van bikers en rockers in dit project voelt als een geweldige combinatie waar een interessante samenwerking uit voort kan vloeien.

Wat is jouw belangrijkste rol in dit project?
Ik ben projectleider, en zorg ervoor dat ik de juiste mensen om mij heen heb om alle verschillende aspecten uit te voeren. Op het moment hebben we een projectteam bestaande uit acht personen, die allen verantwoordelijk zijn voor hun eigen taak en team. We hebben ook de stichting zelf opgericht, waar ik de voorzitter van ben. Klinkt indrukwekkender dan het in werkelijk is misschien, maar het is erg belangrijk dat alles goed georganiseerd is wanneer het zo’n groot project betreft en zo veel mensen erbij betrokken zijn. Ik ben ook verantwoordelijk voor het werven en van sponsoren en partners en het onderhouden van deze contacten. Dit zodat we het project zo goed mogelijk van de grond kunnen krijgen en de wijde wereld in kunnen verspreiden.

Wat kunnen wij muzikaal gezien als eindresultaat verwachten?
We gaan voor goede oude hard rock, en we proberen zo breed mogelijk met het onderwerp om te gaan. Op die manier hopen wij een groot en breed georiënteerd publiek te kunnen bereiken. Het album zelf zal een verhaal gaan vertellen. Het zou zonde zijn om niet met het voor de hand liggende onderwerp te werken op het album. Het project zelf heeft meerdere doelen: bewustzijn creëren voor zowel kindermishandeling en –misbruik als voor de stichting B.A.C.A. en het werken wat zij leveren, en zo de wereld te laten zien dat bikers ook een hart van goud kunnen hebben; het verenigen van rockmuzikanten en hun fan-base; het maken van goede muziek die het publiek aanspreekt en waar zij keer op keer naar zullen luisteren; en natuurlijk uiteindelijk het ophalen van geld voor de stichting B.A.C.A. zodat zij hun geweldige werk ook in de toekomst kunnen blijven uitvoeren.

 

Foto door John Verhagen

Interview door HeadBangers LifeStyle

 

http://www.kristoffergildenlow.com

https://www.facebook.com/kristoffergildenlow

https://www.facebook.com/Yazmine-Park-Music-889188204464200/

Rust official video: https://youtu.be/_VbtbYRNMSc

Overwinter: https://youtu.be/rOlHve50BHY

In the Evening (alum The Rain): https://youtu.be/FVWV0P7iR14